Консорциум ДЗЗД Детско здраве, в който влизат Главболгарстрой АД и ГБС-Пловдив

...
Консорциум ДЗЗД Детско здраве, в който влизат Главболгарстрой АД и ГБС-Пловдив
Коментари Харесай

``Главболгарстрой`` представи 2 визии за новата стара детска болница |

Консорциум ДЗЗД  " Детско здраве ", в който влизат Главболгарстрой АД и ГБС-Пловдив ЕАД, показаха две визии за остарялата нова детска болница. 

На събитието в зала Аула " Проф. доктор Александър Чирков " на УМБАЛ " Света Екатерина " участваха инж. Николай Дончев - представител на консорциум ДЗЗД " Детско здраве ", архитектите по проектирането - арх. Иво Мечанов и арх. Димитър Дачев, както и инж. Петър Стойчев и Мая Пенчева- посредник на срещата.

" Имаме два създадени плана за здания за детска болница, които се побират в контура ", сподели Стойчев, който е и началник на плана. 

На срещата стана ясно, че при положение, че един от двата плана бъде изпълнен, завършването на детската болница ще отнеме 42 месеца, като през първите 7-8 от тях ще бъде съборена остарялата съществуваща структура.

Ако това не се случи, процесът за създаване на нова болница ще отнеме сред 7 и 10 години, смятат представителите на Консорциума. Според тях определеното място за болничното заведение е най-подходящото поради близостта с лечебни заведения и положителната транспортна досегаемост, в това число посредством близостта на спирка на метрото и хеликоптерна площадка.

Арх. Стойчев изясни, че и двата разновидността употребяват основите на остарялата постройка, а нагоре съществуващата конструкция ще бъде отстранена, съобщи Фокус. Предвижда се механично премахване на детайлите, вместо взривяване, като шумът ще бъде минимизиран. Двата плана са идентични като функционална скица, систематизиране на пространствата, разграничават се като фасади.

" През последните 20 години сме създали доста значими планове в публичен интерес. Те са осъществени по актуалните стандарти и това е реалност. Изграждали сме лечебни заведения на международно равнище освен в България и в чужбина. Избрахме неслучайно това място, тъй като аулата на " Св. Екатерина " е издигната от нас. Виждам една символика да ви поканим през днешния ден, да се убедите, че ние можем и ще създадем този план ", сподели Мая Пейчева по време на представянето.

Архитект Димитър Дачев показа един от плановете, като изясни, че още с влизането ще има градивни детайли, които носят постройката и ще са с формата на човечета. " Човечета, които носят и са загрижени за доста други човечета. Отдолу са носещите колони, които са символиката за грижата за всички останали, които са на раменете им. Всичко това го вършим с концепцията за лишаване на стрес. Още до момента в който пристъпват към болничното заведение, даже на подсъзнателно равнище, да премахнем страха от децата ", съобщи Дачев. 

На представянето стана ясно, че стаите за децата ще бъдат двойни и единични. Освен това са планувани разнообразни входове за незабавен център, медицинския личен състав и пациентите.

Арх. Дачев добави, че след влизането ще има пространно входно пространство, което е отворено през няколко равнища. На второто равнище ще има развита детска площадка с люлки и катерушки.

" Още с влизането децата виждат не една отблъскваща здравна постройка, а живот. Виждат и другите деца, които са там. Това е просто едно заведение, което ги посреща другарски ", добави той. 

По думите му " по южните фасади сред дългите блокове с отделения и с клиники на всеки етаж ще има развито общодостъпно пространство с богато озеленяване. " Зеленината от долния етаж се вижда от горния. Човек като огледа от най-високата тераса, може стъпаловидно да види всички дворове надолу. Всички стаи ще са задоволително огромни ", добави той. 

Вторият вид беше показан от проектант Иво Мечанов, който съобщи, че има доста други междинни разновидности.

" Вторият вид е инспириран от един по-модерен метод, където се натъртва на едно съвременно регистриране в съществуващата среда с по-нестандартни форми. Моето персонално мнение е, че това е една извънредно съвременна постройка. Това са едни спокойни форми. Основната концепция е децата като видят тази постройка, да не се стресират ", съобщи още той и добави, че същото се отнася и за цветовете на постройката.

В началото на 2020 година консорциум от три сдружения на. Тогава те предложиха 93 млн. лв. с Данък добавена стойност и по този начин завоюваха поръчката. Търгът беше пуснат през лятото на 2019 година, но се забави, защото след оповестяването му Камарата на архитектите в България апелира процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията, само че

Сградата, която би трябвало да се трансформира в Национална детска болница, е издигната по модифициран план от 1990 г. 

, с цел да поискат правителството да стартира на чисто процеса на създаване на съвременна и качествена детска болница, да приключи подписания контракт за реорганизация, да се направи техническо задание за планиране на бъдещата детска болница и да се приготви капиталов план, като се организира открит интернационален архитектурен конкурс.

Причината за митинга беше извършена среща в Министерството на районното развиване и благоустройството със страните, участващи в осъществяването на плана за създаване на болничното заведение. На срещата беше признато вложителят - Министерство на здравеопазването - да внесе ново стимулирано предложение за изменение на подробния организационен проект, което да подхожда както на съответните капиталови планове, по този начин и на параметрите на застрояване, планувани в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

По-късно районният министър Виолета Комитова съобщи, че може да бъде на същото място - в рамките на Медицинска академия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР